Workshop 1: design thinking

Design thinking is een methode die je kunt gebruiken om problemen op te lossen, hoe complex deze problemen ook zijn. De methode is eind jaren zestig ontstaan en wordt vooral de laatste jaren steeds meer toegepast bij de overheid, in het onderwijs – als onderlegger voor ondermeer het Onderzoekend en Ontwerpend leren – en in het bedrijfsleven.

Ook in de challenges van DesignWeek@School maken we gebruik van design thinking: leerlingen leren hiermee niet alleen veel over de duurzame uitdaging, maar ook hoe je met elkaar, op een zowel creatieve als analytische manier, problemen op kunt lossen.

Tijdens deze workshop van 2 uur werk je in een klein team samen om een uitdaging met behulp van design thinking op te lossen.

• ben je bekend met de 4 kernfases van het design thinking proces
  • ken je de achtergrond en belangrijke uitgangspunten voor een succesvol design thinking project
  • heb je kennis gemaakt met enkele kenmerkende technieken en werkmethoden die vaak toegepast worden binnen een design thinking proces
  • ben je optimaal voorbereid voor deelname aan de Duurzame Design Award 2021-2022! Ook als je nog niet zeker weet of je daaraan mee wil doen kun je je inschrijven!

Workshop 2: duurzaamheid en de Sustainable Development Goals

Duurzaamheid en burgerschap spelen een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij en in het onderwijs. Maar wat is dat eigenlijk, duurzaamheid?

Tijdens deze workshop van 2 uur gebruiken we Virtual Reality om meer te leren over het concept duurzaamheid en de 4 spelregels die je kunnen helpen om duurzame keuzes te maken. In het tweede deel van de workshop gaan we op een actieve en inspirerende manier aan de slag om te onderzoeken hoe je zelf, bijvoorbeeld aan de hand van de Sustainable Development Goals, meer kunt doen met duurzaamheid en burgerschap in jouw klas of op jouw school.

Na afloop van de workshop:

• ben je bekend met de de definitie van duurzaamheid en de Sustainable Development Goals
  • begrijp je dat het maken van duurzame keuzes vraagt om een nauwkeurige afweging van verschillende belangen
  • heb je concrete ideeën opgedaan waarmee je verder kunt in de klas
  • ben je optimaal voorbereid voor deelname aan de Duurzame DesignAward 2021-2022! Maar ook als je nog niet zeker weet of je mee wil doen met de  met de Duurzame Design Award kun je je inschrijven!

Workshop 3: digitale vaardigheden

De huidige generatie kinderen groeit op in een wereld waarin technologie overal aanwezig is. Om mee te kunnen in deze wereld, en om hieraan vorm te kunnen geven, is het belangrijk dat iedereen voldoende digitaal geletterd is.

Tijdens de 4 workshops digitale geletterdheid maak je op een laagdrempelige manier kennis met programmeren en ‘computational thinking’.

Je kunt kiezen voor een workshop game maken (scratch of SNAP!), stop motion video of programmeren met de micro:bit: dezelfde onderwerpen die ook in de leerlingworkshops én in de Duurzame Design Award aan bod komen.

Na afloop van de workshop:

• ben je bekend met de begrippen digitale geletterdheid, computational thining en programmeren
  • heb je de basis geleerd voor het programmeren met Scratch of SNAP!, Micro:bit en/of het maken van een Stop Motion video
  • heb je concrete ideeën opgedaan waarmee je verder kunt in de klas

Ik ben geïnteresseerd!

Wil je aansluiten bij één of meer van de gratis workshops voor leerkrachten? Meld je dan nu aan!

Praktische zaken:

• De workshops vinden plaats op maandag, dinsdag of donderdag in de periode 1 t/m 26 november
  • Een workshop duurt 2 uur en wordt gepland in de namiddag
  • Alle workshops vinden plaats op een centrale lokatie in Den Bosch
  • Na aanmelding ontvang je een uitnodiging en kun je een datum kiezen.

Wil je graag dat we een workshop geven bij jou op school? En heb je aanmeldingen van minimaal 2 verschillende scholen? Neem dan contact met ons op, dan kijken we wat er mogelijk is!